Moje meno je Štefan Sklenár. Ako svadobný DJ a moderátor na svadbu som každý týždeň na inom mieste. 

Na čo sa ľudia najviac tešia na svadbe okrem jedla a pitia? No samozrejme na zákusky. Na niektorých svadbách býva pre koláče vyčlenený špeciálny stolík (🧁 Candy bar), kde sú sladkosti odložené. Na iných svadbách bývajú koláčiky zase porozhadzované na stoloch priamo pred ľuďmi. Zákusky je vhodné vyložiť po hlavnom jedle. Pokiaľ ich máte pripravené vonku už pred Vašim príchodom, dbajte na to, aby sa v letných mesiacoch v teple nerozpustili. Preto odporúčame skladovať ich radšej v chladiacom boxe v reštaurácií.

2 – 3 koláčiky na osobu

Keď plánujete svadobnú hostinu, zabezpečujete potrebný počet napečených koláčikov na svadbu a zvlášt do výslužiek. Výslužky môžu byť menšie v počte 10 ks koláčikov, ktoré dáte kaderníčke alebo kozmetičke. Ďalšie nezabudnite dať oddávajúcim už pri svadobnom obrade. Väčšie výslužky v počte 15 – 20 kusov koláčikov pôjdu svadobným hosťom. Pri gratuláciách je tiež dobre pohostiť svadobčanov koláčikom. Na svadobnú hostinu na stoly teda rátame s 5 zákuskami na hlavu. Vo veľmi teplých mesiacoch stačia 2 – 3 koláčiky na osobu. Na Slovensku je tradíciou pri vychádzaní z kostola okrem koláčov pripraviť hosťom aj občerstvenie vo forme nápojov. Vyhnete sa tak problémom s teplom a dehydratáciou.

Koláčiky objednávame minimálne 30 dní (mesiac) pred svadbou.

Druhy zákuskov

No ja by som to rozdelil do takých dvoch skupín. Jednalo by sa o tradičné koláče, ako je napríklad punčový rez alebo kokosové guličky. Do druhej skupiny by patrili modernejšie koláče ako cupcake, muffiny alebo makrónky. Je dobré mať na svadbe z obidvoch druhov, ale nikto sa neurazí, ak budete mať iba čerstvé novinky ako tartaletky alebo cheesecake. Mnoho z týchto koláčikov je vhodné objednať pre zdravo stravujúcich sa a vegánov. Trendom sú taktiež raw koláčiky pripravené z čerstvých surovín. Neobsahujú toľko cukru a tuku ako bežné zákusky. Veľmi často vydávam aj ovocné poháre alebo panna cotta. Niektoré koláčiky sú bezlaktózové. Tu prinášam fotku zo zvolenskej cukrárne Moja srdcovka, kde môžte nájsť chutné dobroty a inšpirácie. Na obrázku môžte vidieť jogurtovú a tvarohovú tortu, smotanový a citrónový pohár, panna cotta, makronky, malinový cheesecake, čučoriedkový raw koláčik, punčovú guľu, semifredo, tartaletky s vanilkovou náplňou a čerstvým ovocím, brownies kocky, veterníky z bielej čokolády a profiterol cake. Veľkým hitom sú nepečené gaštanové torty a rolády.

Cena

Takže akoste si všimli na hornom obrázku, čím zdravšie koláčiky, tým aj drahšie. Je to z dôvodu využívania kvalitných surovín a čerstvého ovocia. Na výber máte rôzne cukrárenské výrobne, ktoré ponúkajú od ochutnávky svadobných koláčikov, cez zabalenie výslužiek až po samotné doručenie na miesto svadby. Posledná spomínaná možnosť Vám zabezpečí o jednu organizačnú povinnosť vo svadobný deň menej. Cena sa samozrejme odvíja vždy od celkovej objednávky. V priemere sa cena klasických koláčikov (punčový rez, kokosky, kávové zrno, rolády, tiramisu) pohybuje okolo 0,30 € za kus. Za modernejšie zákusky (tartaletky, panna cotta, cheesecake) zaplatíte približne 0,70 € za kus. Ceny v jednotlivých cukrárňach sa ale dosť líšia. Niekedy je to len o pár centov, ale v konečnom dôsledku Vám to v rozpočte môže spraviť výraznú zmenu.

Candy bar

Candy bar je priestor, kde uložíte svoje koláčiky prípadne tortu pre hostí.

Ako DJ, moderátor a blogger pre Vás píšem články o svadbách z rôznych kútov Slovenska. Odporúčam: svadobné dekorácie Heliumking, svadobné oznámenia, darčeky Chocolissimo, šperky E-shop a  novomanželské zľavy od Invia.sk!